Δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας…

Δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας…
11/21/2019 - by Creative, Interesting, Optics

Οι οπτικές ψευδαισθήσεις είναι ένα αγαπημένο επιστημονικό θέμα καθώς αποκαλύπτει τόσο τις δυνατότητες όσο και τα «ελλείματα» του ανθρώπινου εγκεφάλου και της οπτικής αντίληψης. Το χρώμα συχνά μπαίνει στο επίκεντρο των ψευδαισθήσεων και εμείς επιλέξαμε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Munker

Η παρακάτω εικόνα, γνωστή και ως ψευδαίσθηση του Munker παρουσιάζει τέσσερα μπαλάκια του τένις διαφορετικού χρώματος τα οποία όμως στην πραγματικότητα είναι ίδιου χρώματος. Οι χρωματιστές βούλες και ο χρωματισμός που τα περιβάλει δημιουργεί αυτή την καταπληκτική ψευδαίσθηση.

Κόκκινο... χωρίς κόκκινο

Εκπληκτική είναι και η φωτογραφία αυτή στην οποία εμφανίζονται λαχταριστές κόκκινες φράουλες. Όσο όμως κι αν σας φαίνεται απίθανο στην εικόνα αυτή δεν υπάρχει ούτε ένα pixel κόκκινου χρώματος. Η ψευδαίσθηση είναι βασισμένη στη σταθερή αντίληψη των  χρωμάτων που λαμβάνουμε υπό διαφορετικές συνθήκες φωτισμού (π.χ. μπλε φωτισμός). Η υπέροχη αυτή εικόνα ανήκει στον Akiyoshi Kitaoka και έκανε πρόσφατα τον γύρο του διαδικτύου μέσα από τα social media.

Share this post? Facebook Twitter Google+ Linkedin

Add your Comment